La Chisinau continua campania initiata de autoritatile comuniste impotriva celor care detin a doua cetatenie, in special pe cea romana. Parlamentarii Republicii Moldova discuta o lege care interzice in mod expres accesul la secretele de stat persoanelor care deţin multiplă cetăţenie. Cu amanunte corespondentul nostru de peste Prut Doru Dendiu.
Initiativa legislativa apartine Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova si ii vizeaza direct pe moldovenii care au solicitat si obtinut cetăţenia romană, pentru că numele acestora este făcut public. Spre deosebire de Rusia, care nu divulgă datele persoanelor care primesc cetăţenie rusă, Romania publică in Monitorul Oficial lista celor care dobandesc sau redobandesc cetăţenia romană. Legea, adoptată in primă lectură cu votul majoritatii comuniste din legisaltivul moldovean , vine să completeze şirul de prevederi legale menite să restricţioneze accesul la funcţii de stat al moldovenilor cu cetăţenie multipla. In aprilie, Parlamentul de la Chişinău a adoptat modificări la legea cetăţeniei, care interzic persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină demnităţi publice, inclusiv funcţii elective, cum ar fi cele de primar sau parlamentar. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, dar şi avocatul Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, care au şi cetăţenie romană, au contestat legea din aprilie la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Ei sustin ca prevederea le restrange dreptul de a fi aleşi, prevazut in Constitutie. Avand in vedere apropierea alegerilor parlamentare, care vor avea loc in primăvara anului 2009, CEDO a admis examinarea cauzei in regim de urgenţă.
joi, 30 octombrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Evident, alta condamnare la CEDO. Ce nu inteleg eu este cum de nu se gaseste o instanta pe acolo care sa sanctioneze o astfel de incalcare evidenta a propriei Constitutii a Moldovei. Nu stiu daca citesc editia corecta, insa la cea pe care am gasit-o vad ca "Dreptul de a fi alesi le este garantat cetatenilor Republicii Moldova cu drept de vot, in conditiile legii." Textul nu distinge intre unica sau dubla cetatenie, iar cel cu dubla cetatenie nu poate avea mai putine drepturi decat cel cu una singura. Toate drepturile si libertatile recunoscute de un stat national deriva direct din calitatea de cetatean, fara sa fie permisa instituirea unor limitari.
Nu stiu exact ce face Curtea Constitutionala a Moldovei, insa in mod normal refuzul inregistrarii unei astfel de candidaturi ar trebui adus in fata justitiei constitutionale pe calea unei exceptii de neconstitutionalitate cu sanse reale de castig.
Desigur, asta in masura in care institutiile ar functiona cat de cat :)
Trimiteți un comentariu