joi, 30 octombrie 2008

Campanie anti RO

La Chisinau continua campania initiata de autoritatile comuniste impotriva celor care detin a doua cetatenie, in special pe cea romana. Parlamentarii Republicii Moldova discuta o lege care interzice in mod expres accesul la secretele de stat persoanelor care deţin multiplă cetăţenie. Cu amanunte corespondentul nostru de peste Prut Doru Dendiu.

Initiativa legislativa apartine Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova si ii vizeaza direct pe moldovenii care au solicitat si obtinut cetăţenia romană, pentru că numele acestora este făcut public. Spre deosebire de Rusia, care nu divulgă datele persoanelor care primesc cetăţenie rusă, Romania publică in Monitorul Oficial lista celor care dobandesc sau redobandesc cetăţenia romană. Legea, adoptată in primă lectură cu votul majoritatii comuniste din legisaltivul moldovean , vine să completeze şirul de prevederi legale menite să restricţioneze accesul la funcţii de stat al moldovenilor cu cetăţenie multipla. In aprilie, Parlamentul de la Chişinău a adoptat modificări la legea cetăţeniei, care interzic persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină demnităţi publice, inclusiv funcţii elective, cum ar fi cele de primar sau parlamentar. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, dar şi avocatul Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, care au şi cetăţenie romană, au contestat legea din aprilie la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Ei sustin ca prevederea le restrange dreptul de a fi aleşi, prevazut in Constitutie. Avand in vedere apropierea alegerilor parlamentare, care vor avea loc in primăvara anului 2009, CEDO a admis examinarea cauzei in regim de urgenţă.

Proces la nivel înalt la Chişinău

luni, 20 octombrie 2008, ora 20:50

Proces la nivel înalt la Chişinău

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost audiat luni, în calitate de martor în procesul lui Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării în guvernul de la Chişinău.
Petru Lucinschi a confirmat varianta fostului membru al executivului. El a precizat că semnarea acordului cu Statele Unite de acum 9 ani privind valorificarea a 21 de avioane MIG 29 a fost o decizie politică. Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării la sfârşitul anilor '90 este acuzat de comercializarea ilegală a avioanelor de luptă şi a unor lansatoare de rachete.

Refuz în instanţă la Chişinău

marţi, 21 octombrie 2008, ora 19:42

Refuz în instanţă la Chişinău

Curtea de Apel Chişinău a refuzat marţi să accepte doua scrisori de garanţie morală depuse în favoarea fratilor Mocanu, cei doi tineri moldoveni care s-au refugiat acum 26 de zile în Ambasada României din Republica Moldova.
Acuzaţi de poliţie că au înjunghiat un tânăr într-o discotecă, cei doi fraţi susţin că dosarul este un atac politic împotriva tatălui lor. Sergiu Mocanu a fost consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, iar acum este opozant al acestuia.
Corespondentul nostru Doru Dendiu are informaţii noi despre anchetă.

Fostul ministru moldovean de interne a revenit în funcţie

miercuri, 29 octombrie 2008, ora 21:01
Fostul ministru moldovean de interne a revenit în funcţie

Fostul ministru moldovean de interne Gheorghe Papuc, a revenit în funcţie după ce fusese demis anul trecut. Atunci Papuc era implicat într-un scandal privind protejarea unei reţele de traficanţi de heroină. Presa de opoziţie de la Chişinău îl consideră pe Gheorghe Papuc "bâta" preşedintelui comunist Vladimir Voronin şi comentează că reinstalarea sa la conducerea ministerului are legătură cu pregătirile pentru alegerile parlamentare de anul viitor.
Cu amănunte, de la Chişinau, corespondentul TVR Doru Dendiu.