sâmbătă, 20 septembrie 2008

O acreditare cu nervi şi stres

MIERCURI, 2 IULIE 2008, NR.899 "TIMPUL"
Jurnaliştii români, persoane non-grata în R. Moldova?
O acreditare cu nervi şi stres
Corespondentul TVR a fost purtat fără motiv prin instanţele moldoveneşti

După ce, anul trecut, R. Moldova a expulzat diplomaţi români şi a interzis accesul pe teritoriul său a unor primari din dreapta Prutului, acum guvernanţii moldoveni au fost la un pas de a refuza acreditarea unui jurnalist român. Până ieri-seară, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu vroia să-l acrediteze pe Doru Dendiu, corespondentul TVR la Chişinău. La insistenţele noastre de a afla motivul real al refuzului nu ni s-a dat un răspuns convingător. O săptămână a tot umblat prin instanţele moldoveneşti şi abia ieri-seară Dendiu şi-a obţinut acreditarea.

Valentina Baciu

Corespondentul TVR ne-a comunicat că şi-a depus actele la MAEIE pe 19 mai, iar instituţia în cauză trebuia să-i comunice rezultatul în termen de 30 de zile. Timp de o săptămână el a insistat pe lângă responsabilii de la Externe până când ieri-dimineaţă i s-a comunicat că Ministerul Afacerilor Interne i-a dat aviz negativ, din care cauză MAEIE i-a refuzat acreditarea. Conform legislaţiei, corespondenţii străini sunt acreditaţi de MAEIE, iar această instituţie, la rândul ei, trebuie să solicite avizele MAI şi Serviciului de Informaţii şi Securitate. „N-am trecut strada pe roşu, n-am bătut pe nimeni, nu m-am îmbătat şi nici n-am făcut scandal în locurile publice. Nu ştiu ce motive au să-mi refuze acreditarea, nu mi le-au comunicat”, ne-a spus Dendiu. Totodată, corespondentul Societăţii Române de Televiziune a cerut de la MAI o motivare pentru acest refuz. Dar la MAI, unde a luat legătura cu şefa Serviciului de presă Ala Meleca, s-a convins că nu va afla motivul niciodată. Solicitată de TIMPUL, Meleca ne-a spus că nu cunoaşte nimic despre acest caz, deşi Dendiu afirmă că a fost în audienţă la Meleca ieri-dimineaţă şi apoi a discutat cu ea pe parcursul întregii zile, cerându-i explicaţii. Doru Dendiu este acreditat în RM din iulie 2007 şi este primul corespondent TVR la Chişinău. Din vara trecută el şi-a mai prelungit acreditarea de două ori şi până acum nu a avut probleme de acest gen.

Explozie la Chişinău

vineri, 15 februarie 2008, ora15:16

Explozie la Chişinău

12 răniţi, dintre care 3 în stare gravă. Este bilanţul unei explozii care a avut loc joi seară la Chişinău, într-un centru comercial. Deflagraţia s-a produs în bucătăria unui restaurant, din cauza unei butelii de aragaz.

O greşeală de măsurătoare bagă oamenii în dubă

joi, 14 februarie 2008, ora 22:00

O greşeală de măsurătoare bagă oamenii în dubă

S-a întâmplat la Chişinău, unde liderul unui partid de opoziţie şi un observator OSCE au fost luaţi cu duba din faţa preşedinţiei moldovene. S-a întâmplat în timpul unui miting autorizat de primărie, din cauză că poliţia şi manifestanţii au măsurat diferit distanţa faţă de palatul prezidenţial. Un reportaj de Doru Dendiu.

Moldova pierde la CEDO peste 2 milioane de euro

miercuri, 13 februarie 2008, ora 21:09

Moldova pierde la CEDO peste 2 milioane de euro

Republica Moldova a pierdut într-un singur dosar judecat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului două milioane şi jumătate de euro. Asta, pentru că Ministerul Finanţelor de la Chişinău a refuzat să plătească unei companii o datorie de aproape 1,5 milioane de euro. În plus, pentru îndrăzneala de a-şi cere banii, patronul firmei a fost târât prin puşcării. Cum a evoluat acest caz, într-un material semnat de corespondentul nostru Doru Dendiu.

Ziarist de la Chişinău cercetat penal pentru ură rasială şi dezbinare

marţi, 12 februarie 2008, ora 18:48

Ziarist de la Chişinău cercetat penal pentru ură rasială şi dezbinare

Pentru prima dată după 1991, când Moldova şi-a declarat independenţa faţă de Moscova şi a renunţat la titulatura de Republică Socialistă Sovietică, un ziarist de la Chişinău este cercetat penal pentru instigare la ură rasială, religioasă şi dezbinare naţională. Constantin Tănase, director al cotidianului Timpul, este acuzat că a instigat la limitarea drepturilor ruşilor din Moldova. Un reportaj semnat Doru Dendiu.

Obligaţi să renunţe la a doua cetăţenie

sâmbătă, 08 decembrie 2007,ora 15:11

Obligaţi să renunţe la a doua cetăţenie

Gunoierii, femeile de serviciu şi ospătarii. Doar cei care practică aceste meserii vor mai avea dreptul să deţină, în Republica Moldova, dublă cetăţenie. O lege votată ieri în parlamentul de la Chişinau, dominat de comunişti, îi obligă pe toţi ceilalţi moldoveni, care au a doua cetăţenie, să reununţe la ea în termen de şase luni. Doru Dendiu ne oferă mai multe informaţii.

Vladimir Voronin - noi atacuri la adresa României

luni, 12 noiembrie 2007,ora 21:57

Vladimir Voronin - noi atacuri la adresa României

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, îşi reia atacurile la adresa României, pe care o acuză de tendinţe imperialiste şi de amestec în treburile interne, inclusiv prin finanţarea partidelor politice şi a presei de la Chişinău - potrivit unui interviu publicat de un cotidian central. Mai multe detalii despre acest subiect are corespondentul nostru la Chişinău, Doru Dendiu, iar politologul Dan Dungaciu comentează această situaţie la Ora de Ştiri

Voronin nu vrea consulate româneşti în Moldova

joi, 26 iulie 2007, ora 20:07

Voronin nu vrea consulate româneşti în Moldova

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a anunţat că nu mai acceptă deschiderea consulatelor româneşti la Bălti şi Cahul. El acuză în continuare România că îi îmbie pe moldoveni să obţină cetăţenia română pentru ca aceştia să poată ajunge în tarile europene. Potrivit lui Voronin, cele două consulate nu ar fi decât instrumente ale politicii Bucureştiului de influenţare a cetăţenilor moldoveni. De la Chişinău relatează Doru Dendiu.

Smirnov respinge steagul păcii

marţi, 09 octombrie 2007, ora 18:21

Smirnov respinge steagul păcii

Speranţele preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, de a găsi o soluţie pentru rezolvarea conflictului transnistrean se lovesc de neîncrederea liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Acesta a respins categoric o nouă soluţie diplomatică, lansată de Voronin într-un interviu acordat recent unui ziar de limbă rusă din Moldova şi oficializată marţi de Ministerul de Externe de la Chişnă. Cu detalii, corespondentul TVR Doru Dendiu.

Cum vede Chişinăul rezolvarea conflictului cu Transnistria

miercuri, 02 iulie 2008, ora 19:31
varianta pentru tipărire

Cum vede Chişinăul rezolvarea conflictului cu Transnistria

Două republici, doua Constituţii, dar un Parlament comun. Aşa văd autorităţile comuniste de la Chişinău rezolvarea conflictului îngheţat cu Transnistria, care durează încă din 1991.
Însă, ipotetic vorbind, dacă Republica Moldova se va uni în viitor cu România, nistrenii au dreptul să se separe din nou.
Planul a fost dezvăluit de ministrul Reintegrarii de la Chişinău, în cadrul unui seminar intitulat sugestiv "Dialoguri transnistrene".

Negocieri ratate în conflictul transnistrean

vineri, 04 iulie 2008, ora 12:33
varianta pentru tipărire

Negocieri ratate în conflictul transnistrean

Propunerile de rezolvare a conflictului transnistrean, înaintate recent de autorităţile de la Chişinău, nu satisfac pretenţiile separatiştilor de la Tiraspol.
Ei vor ca Republica Moldova să se transforme într-o federaţie, cu limba rusă limbă de stat şi drept de veto asupra politicii interne şi externe a Chişinăului.
Nici analiştii nu cred în rezolvarea acestei dispute, veche de 17 ani.

Eforturi diplomatice la Chişinău

luni, 07 iulie 2008, ora 19:44
varianta pentru tipărire

Eforturi diplomatice la Chişinău

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, este în vizită oficială la Chişinău.
Potrivit presei locale, Comănescu ar încerca o detensionare a relaţiilor româno-moldoveneşti, grav afectate de amânarea semnării unor tratate şi acorduri bilaterale, dar şi de o serie de atacuri acide la adresa României făcute de conducerea comunistă de la Chişinău.

O mână de ajutor pentru Chişinău

marţi, 08 iulie 2008, ora 08:37
varianta pentru tipărire

O mână de ajutor pentru Chişinău

România se va implica în finanţarea unor proiecte necesare dezvoltării Chişinăului, "la standarde apropiate de cele europene". Declaraţia a fost făcută de ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu. Dacă va fi îndeplinită, această promisiune ar putea reprezenta o adevărată "gură de oxigen" pentru primarul general al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă.
Autorităţile centrale comuniste din Republica Moldova i-au declarat acestuia război, imediat după alegerile locale de anul trecut.

Consulate româneşti la Cahul şi Bălţi?

marţi, 08 iulie 2008, ora 07:47
varianta pentru tipărire

Consulate româneşti la Cahul şi Bălţi?

Deschiderea unor consulate româneşti în Cahul şi Bălţi, unul dintre subiectele "fierbinţi" ale relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, revine în actualitate.
Iniţiativa îi aparţine ministrului român de Externe, Lazăr Comănescu. La întâlnirea cu omologul său moldovean, Andrei Stratan, diplomatul român a spus că România este gata să facă orice efort posibil pentru a uşura accesul cetăţenilor moldoveni în Uniunea Europeana, cu respectarea normelor europene.

Fost ministru de Interne audiat

marţi, 08 iulie 2008, ora 20:02
varianta pentru tipărire

Fost ministru de Interne audiat

Fostul ministru moldovean de Interne a ajuns în vizorul procurorilor. Gheorghe Papuc ar putea să fie cercetat penal pentru contrabandă. Fostul demnitar a fost audiat de procurori, ca martor, şi în ancheta privind descoperirea a 200 de kg de cocaină în Chişinău, în luna martie.
Cu amănunte, corespondentul TVR peste Prut, Doru Dendiu.

Preşedintele Voronin vrea Consulat la Iaşi

joi, 10 iulie 2008, ora 08:39
varianta pentru tipărire

Preşedintele Voronin vrea Consulat la Iaşi

Republica Moldova vrea să deschida un Consulat la Iaşi, în replică la intenţia României de a deschide unul la Cahul. Potrivit Ministerului de Externe de la Chişinău, propunerea a fost făcută de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, în timpul recentei întrevederi cu ministrul român de externe, Lazăr Comănescu

Irevocabil: fără TVR în Republica Moldova

joi, 10 iulie 2008, ora 17:21
varianta pentru tipărire
Irevocabil: fără TVR în Republica Moldova
Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău a respins recursul înaintat de Televiziunea Română prin care se solicita repunerea în drepturi privind retransmisia programelor pe teritoriul Republicii Moldova. Instanţa a validat astfel o decizie a Consiliului Naţional al Audiovizualului, din septembrie anul trecut, prin care retrăgea frecvenţa cu acoperire naţională deţinută de TVR.
Decizia Curţii este irevocabilă.

Republica Moldova sub ape

marţi, 29 iulie 2008, ora 19:39
varianta pentru tipărire
Republica Moldova sub ape

Situaţie critică şi în Republica Moldova. A doua viitură pe râul Nistru este prevazuta în jurul orei 22.00. Codul roşu rămâne valabil înca 24 de ore pentru populaţia din Chişinău şi pentru zeci de localităţi din avalul râului Nistru.
Corespondentul TVR, Doru Dendiu, ne informează că nivelul apei râului Nistru a depăşit cu 10 metri cotele normale. Debitul a atins 2400 de metri pe secundă şi este aşteptată, marţi seara, o creştere de până la 3 mii de metri pe secundă. Staţia de pompare de la Vadul lui Voda, care asigură alimentarea Chişinăului cu apă potabilă riscă să fie inundată. 27 de localităţi sunt în calea apelor.
Peste 5 mii de oameni au fost evacuaţi. Pana acum au fost inundate circa 500 de case din 8 raioane ale Republicii Moldova. Autorităţile de la Chisina nu au estimat incă pagubele provocate de inundatii.

Fuga din Moldova

miercuri, 17 septembrie 2008, ora 21:57
varianta pentru tipărire
Moldovenii sunt cu gândul la emigrare

Concluzie şocantă desprinsă dintr-un studiu realizat în Republica Moldova. 80 la sută din moldoveni ar pleca imediat din propria ţară. Studiul demografic a fost realizat recent la Chişinau şi în principalele oraşe din Republica Moldova. În prezent, între 600 de mii şi 1 milion de locuitori, adică o pătrime din populaţia republicii - trăiesc şi muncesc peste graniţe.
Despre datele sondajului ne spune mai multe corespondentul nostru, Doru Dendiu.

URSS vs. UE si SUA

Rusia incearca sa elimine Uniunea Europeana si Statele Unite din negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean, acuza, de la Chisinau, un inalt oficial european. Acesta afirma ca recentele negocieri trilaterale moldo-ruso-transnistrene, declansate la cateva zile dupa interventia militara a Moscovei in Georgia, sint amorale. Cu amanunte, corespondentul nostru la Chisinau, Doru Dendiu.

Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru R.Moldova, Kalman Mizsei a declarat ca problema transnistreana poate fi rezolvata strict in formatul "5+2", care cuprinde Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, si Rusia, precum si UE şi SUA, ca observatori. Diplomatul european a dezaprobat ferm ultimele runde de negocieri trilaterale intre Rusia, Moldova si Tiraspol. “Orice abatere de la formatul "5+2" este inadmisibila, iar conducerea de la Chisinau este naiva daca crede ca poate solutiona problema transnistreana fara participarea vecinilor apropiati - Ucraina si Uniunea Europeana”, a declarat oficialul European. De asemenea, el a precizat ca revenirea la "Memorandumul Kozak" – variant rusa pentru rezolvarea conflictului transnistrean - este inacceptabila. Acest plan prevede federalizarea republicii moldova, acordarea dreptului de "veto" Transnistriei in foarte multe chestiuni de politica interna si externa si mentinerea trupelor ruse de pacificare in zona. Recent, minsitrii de externe francez si britanic si-au exprimat ingrijorarea ca Rusia ar putea pregăti scenarii similare celui aplicat în Georgia şi pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Eforturi diplomatice la Chişinău

luni, 07 iulie 2008, ora 19:44
varianta pentru tipărire
Eforturi diplomatice la Chişinău
Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, este în vizită oficială la Chişinău.
Potrivit presei locale, Comănescu ar încerca o detensionare a relaţiilor româno-moldoveneşti, grav afectate de amânarea semnării unor tratate şi acorduri bilaterale, dar şi de o serie de atacuri acide la adresa României făcute de conducerea comunistă de la Chişinău.

Gradina

Nesomnul noptii trecute
Mi-a intepat neuronii.

Picaturi de vin rosu
Au curs prin sinapse.

Si …

Petala cu petala
A rasarit un trandafir.

Dimineata,
Cand am vrut sa-l miros …

M-a intrebat cum il chema!

Si …

Atunci l-am botezat,
Cu o lacrima care radea …

Am citit dragostea,
Cand am adiat pe hartie numele tau.

Si atunci …

S-a deschis.

Imbatati de aroma,
Neuronii mei,
Inca tulburati
De nesomnul noptii trecute
s-au risipit
Printre petalele primului trandafir scris pentru tine.

Uite asa …
Noaptea trecuta am scris un trandafir pentru tine

Liniar

Cuvintele pierd timpul
Faptele fac viitorul
Spune fapte despre vorbele facute
Si vei avea mereu viitor

Delfin

Inchin.

Inchin pentru tine un strop din sufletul meu,
Pentru cea care esti, mi te dai, ma cuprinzi.

Inchin pentru tine doar un strop din sufletul meu.

Si un strop mai inchin
pentru harta Moldovei.

Doar atat.
Un strop!

Restul, iti ramane sa-l bei
Pazita de luna
Ferita de soare
Iubita cu dor
Scaldata in albastrul dorului meu.

Strop cu strop.

Restul, iti ramane sa-l bei,
Pana cand marea
Va arunca la mal
Un delfin zburdalnic
Care va stoarce o alga
Si
Va umple
Sufletul meu
Din nou.

De dorul tau.

Restul iti ramane sa-l bei
Sa-i dai bucuria trupului tau
Plamadit cu bunatatea inimii mele

Restul iti ramane sa-l bei
Strop cu strop
Pana cand marea
Va arunca la mal
Un delfin zburdalnic care va rade gingas
Va ganguri
Va stoarce din noi
Toata puterea iubirii.

Pentru el.

Un delfin zburdalnic
Ca sufletul meu
Pe care il bei
Val cu val
Raza cu raza
Nor cu nor
Strop cu strop.

Sufletul meu